烟台翻译公司 烟台翻译公司 烟台翻译公司
123

2005-2011高考单项选择真题汇编—状语从句

2011年高考题

1.(2011全国卷II)19. It was a nice meal,______ a little expensive.
A. though B. whether C. as D. since

答案:A

2.(2011北京卷)29. ______ volleyball is her main focus, she’s also great at basketball.
A. Since B. Once C. Unless D. While

答案:D

3.(2011上海卷) 36. If a lot of people say a film is not good, I won’t bother to see it, or I’ll wait ______ it comes out on DVD.
A. whether B. after C. though D. until

答案:D

4.(2011上海卷) 37. The police officers in our city work hard ______ the rest of us can live a safe life.
A. in case B. as if C. in order that D. only if

答案:C

5.(2011江西卷)29. Please call my secretary to arrange a meeting this afternoon, or ______ it is convenient to you.
A. whenever B. however C. whichever D. wherever

答案:A

6.(2011浙江卷)4. One Friday, we were packing to leave for a weekend away ______ my daughter heard cries for help.
A. after B. while C. since D. when

答案:D

7.(2011福建卷)33.It was April 29, 2001 ______ Prince William and Kate Middleton walked into the palace hall of the wedding ceremony.
A.that B.when C.since D.before

答案:B

8.(2011四川卷)4. Frank insisted that he was not asleep ______ I had great difficulty in waking him up.
A. whether B. although C. for D. so

答案:B
9.(2011四川卷)6. As it reported, it is 100 years ______ Qinghua University was founded.
A. when B. before C. after D. since

答案:D

10.(2011辽宁卷)25. No matter how ______, it is not necessarily lifeless.
A. a desert may be dry B. dry a desert may be
C. may a desert be dry D. dry may a desert be

答案:B

11.(2011辽宁卷)29. He had no sooner finished his speech ______ the students started cheering.
A. since B. as C. when D. than

答案:D

12.(2011陕西卷)17.The new stadium being built for the next Asian Games will be ______ the present one.
A. as three times big as B. three times as big as
C. as big as three times D. as big three times as

答案:B

13.(2011天津卷)5. ______ regular exercise is very important, it’s never a good idea to exercise
too close to bedtime.
A.It B. As C.Although D.Unless

答案:C

14.(2011陕西卷)19. ______ all of them are strong candidates, only one will be chosen for the post.
A. Since B. While C. If D. As

答案:B

15.(2011山东卷)28. He had his camera ready ______ he saw something that would make a good picture.
A. even if B. if only C. in case D. so that

答案:C

16.(2011重庆卷)30.To show our respect, we usually have to take our gloves off ______ we are to shake hands with.
A.whichever B.whenever
C.whoever D.wherever

答案:C

17.(2011湖南卷)33 Jack wasn’t saying anything, but the teacher smiled at him ______ he had done something very clever.
A .as if B. in case C. while D. though

答案:A

 

2010年高考题

1. (10湖南32)
Tim is in good shape physically ______ he doesn't get much exercise.
A. if B. even though C. unless D. as long as

答案:B

考点:考查状语从句。
解析:句意为:“尽管Tim不经常锻炼,但他身材很好。”前后是让步转折关系,故选B
项。

2. (10山东28)
The school rules state that no child shall be allowed out of the school during the
day, ______ accompanied by an adult.
A. once B. when C. if D. unless

答案:D

考点:本题考查省略的状语从句的连接词。
解析:句意应为“学校规章规定:除非有成年人陪同,否则孩子们在校期间不能出学校。”
表示“除非”用unless。该句式构成了“连词+过去分词”结构。

3. (10上海34)
______ you may have, you should gather your courage to face the challenge.
A. However a serious problem B. What a serious problem
C. However serious a problem D. What serious a problem

答案:C

考点:让步状语从句
解析:根据句意“无论你有多么严重的问题,你都应该鼓起勇气面对挑战”,而however表
让步时其顺序应是:however + 形容词 + 主语 + 谓语。
however做连接副词,相当于no matter how,后接形容词或副词,意为“无论、不管” ,
引导让步状语从句,其序为“however+形容词、副词+主语+谓语”。

4. (10四川20)
Because of the heavy traffic,it was already time for lunch break ______ she got to her office.
A.since B.that C.when D.until

答案:C

考点:考查状语从句。
解析:句意为:“因为交通阻塞,当她到达办公室时已经是午休的时间了。”,故此处应为
when引导的时间状语从句,故正确答案为C。

5.(10陕西)
John thinks it won’t be long ______ he is ready for his new job.
A. when B. after C. before D. since

答案:C.

解析:考查状语从句。所填词引导状语从句,构成It(will)be+时间段+状语从句,意
思是:过多久才将......,选C。

6.(10重庆32)
Today, we will begin ______ we stopped yesterday so that no point will be left out.
A. when B. where C. how D. what

答案B

考点:考查状语从句。
解析:由句意:今天,为了不遗漏要点,我们从昨天结束的地方开始。where 引导地点状语从句。

 

 

烟台翻译公司推荐阅读
 


热门城市:
区县翻译:

在线客服

QQ客服一
在线客服QQ10932726
QQ客服二
在线客服QQ10932726
QQ客服三
在线咨询